Zväz automobilového priemyslu sa zastal Čaplovičovej novely

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Reakcie niektorých súkromných a cirkevných škôl, ktoré pred niekoľkými dňami spustili výzvu proti novelám z dielne ministerstva školstva, sú podľa Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR neopodstatnené a prehnané. Vo svojom stanovisku to uviedol generálny sekretár zväzu Dušan Koblišek. Novelou zákona o odbornom vzdelávaní a tiež novelou o financovaní škôl sa má zaoberať parlament na aktuálnej schôdzi.

"Novela zákona o odbornom vzdelávaní a príprave vznikla aj na základe podnetov zamestnávateľov, ale aj škôl a viacerých kompetentných organizácií," argumentuje Koblišek. Súkromným a cirkevným školám sa nepáči najmä to, že samosprávne kraje dostanú po prípadnom schválení novely o odbornom vzdelávaní možnosť určovať počty tried prvých ročníkov. Vo výzve sa dožadujú "odstránenia tých ustanovení z predkladaných návrhov zákonov, ktoré nadraďujú záujmy samospráv ako zriaďovateľov škôl a školských zariadení nad záujmy neštátnych zriaďovateľov škôl a školských zariadení, rodičov a detí". Zväz si však myslí, že novela má dať možnosť rásť kvalitným školám na úkor nekvalitných, nie preferovať štátne školy. "Cieľom je, aby naše školy produkovali uplatniteľných absolventov pripravených na povolanie. S týmto zámerom sme do príprav novely vstupovali a aj preto dnes za jej realizáciou, ako Zväz automobilového priemyslu - jeden z najväčších zamestnávateľských zväzov - stojíme," vyhlásil Koblišek.

Dodal, že samosprávne kraje majú počty tried podľa návrhu určovať po prerokovaní v Krajskej rade odborného vzdelávania a prípravy a v súlade s regionálnou stratégiou výchovy a vzdelávania a na základe analýz a prognóz o vývoji trhu práce v regióne. Práve účasť zástupcov súkromných a cirkevných škôl, ale aj zástupcov nevládnych inštitúcií v Krajských radách pre odborné vzdelávanie a prípravu má podľa generálneho sekretára zväzu zabezpečiť objektivitu rozhodnutí.
 

Vyberte región